panouri-solare-timisoara

Energia răsăritului alimentează mișcarea ta

panouri-solare-timisoara

Ce sunt panourile fotovoltaice, cum funcționează și care sunt componentele lor?

 • Home
 • Componente
 • Ce sunt panourile fotovoltaice, cum funcționează și care sunt componentele lor?
panouri fotovoltaice timisoara sisteme fotovoltaice canadiane montare panouri

De la descoperirea efectului fotovoltaic în 1839 de către Edmond Becquerel până la crearea primei celule fotovoltaice  viabile din punct de vedere comercial în 1954 de către Bell Labs, industria panourilor fotovoltaice a parcurs o evoluție semnificativă. De-a lungul anilor, cercetătorii și inventatorii au îmbunătățit eficiența și performanța panourilor fotovoltaice, aducându-le la nivelul actual de popularitate și utilizare extinsă. 

 

Între 2008 si 2013 creșterea excesivă în popularitate a panourilor fotovoltaice a generat noi probleme pentru instalatori care au trebuit sa găsească soluții pentru a adapta sistemele fotovoltaice acoperișurilor umbrite si a orientării dificile. Aceste provocări au fost inițial adresate prin repopularea microinventoarelor, iar mai târziu prin inventarea optimizatoarelor de putere, care împreună au condus la îmbunătățirea eficientei și adaptabilității sistemelor fotovoltaice.

panouri fotovoltaice timisoara sisteme fotovoltaice canadiane

Ce sunt panourile fotovoltaice?

Panourile fotovoltaice sunt dispozitive care convertesc energia luminoasă a soarelui în energie electrică utilizând efectul fotovoltaic. Acestea sunt compuse din celule fotovoltaice, care sunt realizate din materiale semiconductoare, cum ar fi siliciul cristalin sau amorf. Atunci când lumina solară atinge aceste celule, electronii sunt eliberați, generând un curent electric. Acest curent poate fi utilizat pentru a alimenta diverse aparate și echipamente sau poate fi stocat pentru utilizare ulterioară. Panourile fotovoltaice sunt esențiale în producerea de energie electrică din surse regenerabile și sunt utilizate pe scară largă pentru a alimenta case, clădiri comerciale și industriale, precum și pentru aplicații în spațiu și transport. Utilizarea lor contribuie la reducerea dependenței de sursele de energie neregenerabile și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

 

Cum funcționează panourile fotovoltaice?

Dacă știm ce sunt panourile fotovoltaice putem înțelege mai bine cum funcționează un sistem fotovoltaic.

 Atunci când lumina solară lovește suprafața panoului, fotonii de lumină sunt absorbiți de către celulele fotovoltaice. Odată ce fotonii sunt absorbiți de către materialul semiconductor din celule, aceștia își transferă energie electronilor din atomii materialului, determinându-i să se miște. Acest lucru creează un flux de electroni, generând astfel un curent electric. Deși fiecare celulă fotovoltaică produce o cantitate mică de energie electrică, conectarea lor în serie într-un panou fotovoltaic crește tensiunea electrică produsă. Curentul electric generat de celulele fotovoltaice este colectat de firele metalice integrate în panou și este dirijat către un sistem de cabluri care transportă energia electrică generată către un invertor. Invertorul convertește curentul continuu produs de panouri în curent alternativ potrivit pentru utilizare în case, clădiri sau rețele electrice. Curentul electric produs de panourile fotovoltaice poate fi folosit direct pentru alimentarea dispozitivelor electrice sau poate fi direcționat către baterii pentru a fi stocat pentru utilizare ulterioară, atunci când nu este disponibilă lumina solară, cum ar fi în timpul nopții sau în zilele înnorate.

În ansamblu, panourile fotovoltaice transformă radiațiile solare în energie electrică utilizabilă, având avantajele de a fi ecologică și durabilă.

panouri fotovoltaice timisoara sisteme fotovoltaice canadiane montare panouri

Care sunt componentele panourilor fotovoltaice?

Un sistem fotovoltaic este compus din mai multe componente esențiale, care lucrează împreună pentru a transforma energia solară în energie electrică. Aceste componente includ:

 

Module fotovoltaice: Acestea sunt dispozitivele care conțin celule fotovoltaice și care capturează lumina solară pentru a produce energie electrică.

Structura de montare: Este o structură fizică care susține și fixează modulele fotovoltaice pe acoperișul clădirii sau pe sol, asigurând expunerea optimă la soare și rezistența la condițiile meteorologice.

Invertor: Este un dispozitiv electronic care convertește curentul continuu produs de modulele fotovoltaice în curent alternativ.

Baterie: O baterie poate fi inclusă pentru a stoca excesul de energie produs de sistemul fotovoltaic și pentru a furniza energie în perioadele în care nu este disponibilă lumina solară, cum ar fi noaptea sau în zilele înnorate.

Controler de încărcare: Este utilizat pentru a regla fluxul de curent între modulele fotovoltaice și bateria sistemului, pentru a proteja bateria de  supraîncărcare sau descărcare excesivă.

Comutatoare de curent continuu și curent alternativ: Acestea sunt utilizate pentru a controla fluxul de energie între diferitele componente ale sistemului fotovoltaic și între sistem și rețeaua electrică.

Cabluri și accesorii: Acestea includ cabluri electrice, conectori și alte accesorii necesare pentru a conecta corect toate componentele sistemului și pentru a asigura o funcționare eficientă și sigură.

Protecții și dispozitive de siguranță: Acestea includ dispozitive cum ar fi întrerupătoarele de circuit, supresoarele de vârf și alte dispozitive de protecție pentru a preveni supraîncărcarea sau alte probleme de siguranță în sistem.

 

Toate aceste componente lucrează împreună pentru a forma un sistem fotovoltaic funcțional.

Comments (2)

 • Elementor #2859 - Panouri Solare Timisoara - Thermo Solar Energy - Energie Verde

  13/03/2024

  […]          Dacă ai ratat articolul nostru despre aceste panouri, te invităm să citești ce sunt panourile fotovoltaice, cum funcționează și care sunt componentele lor.  […]

 • De Ce Merită Să Investești într-un Sistem De Panouri Fotovoltaice Canadian Solar - Panouri Solare Timisoara - Thermo Solar Energy - Energie Verde

  13/03/2024

  […]          Dacă ai ratat articolul nostru despre aceste panouri, te invităm să citești ce sunt panourile fotovoltaice, cum funcționează și care sunt componentele lor.  […]

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *