panouri-solare-timisoara

Energia răsăritului alimentează mișcarea ta

panouri-solare-timisoara

Top 10 lucruri pe care trebuie să să le știi despre panourile fotovoltaice

 • Home
 • Noutăți
 • Top 10 lucruri pe care trebuie să să le știi despre panourile fotovoltaice

Panourile fotovoltaice reprezintă o soluție foarte bună pentru cei care doresc să reducă atât facturile la curent cât și impactul pe care îl au asupra mediului. Dacă te-ai hotărât să faci alegerea optimă pentru buzunarul tău și pentru planetă, ești în locul potrivit. 

Vom încerca să răspundem câtorva întrebări pe care, poate, le ai cu privire la panourile fotovoltaice.

1. Ce sunt panourile fotovoltaice?

Panourile fotovoltaice sunt dispozitive inovatoare care transformă lumina solară în energie electrică. Acestea sunt compuse din celule fotovoltaice, adesea fabricate din siliciu, care, atunci când sunt expuse la radiația solară, generează un curent electric. Panourile sunt conectate electric și sunt înconjurate de folii de acetat de vinil cu transparență înaltă, acoperite cu sticlă rezistentă la intemperii. Funcționând în doi pași simpli, panourile fotovoltaice preiau radiația solară și o transformă în energie electrică prin intermediul celulelor fotovoltaice. Aceste celule, realizate din materiale semiconductoare, capturează energia luminii solare și o convertesc în electricitate printr-un proces chimic-electric complex. Rezultatul este un generator de energie regenerabilă, cunoscut și sub denumirea de modul fotovoltaic sau panou solar fotovoltaic, care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la creșterea independenței energetice.

2. Care sunt componentele de bază ale unui sistem fotovoltaic?

Un sistem fotovoltaic este format din mai multe componente care lucrează împreună pentru a transforma lumina solară în energie electrică utilizabilă. Iată principalele componente ale unui sistem fotovoltaic:

 •  
  • Panouri Fotovoltaice: Acestea sunt dispozitive compuse din celule fotovoltaice care convertesc lumina solară în electricitate.
  • Invertor: Panourile fotovoltaice produc energie electrică în curent continuu (CC), iar invertorul transformă acest curent în curent alternativ (CA),
  • Structură de Suport: Asigură montarea și susținerea panourilor fotovoltaice în locația potrivită pentru a primi expunerea optimă la soare.
  • Sistem de Montare: Un sistem care conectează și fixează panourile fotovoltaice pe structura de suport.
  • Baterii: Unele sisteme fotovoltaice includ baterii pentru a stoca excesul de energie generat în timpul zilei, pentru a fi utilizat în perioadele în care nu este disponibilă lumina solară.
  • Controlor/Regulator de Încărcare: Gestionează încărcarea și descărcarea bateriilor, asigurând o gestionare eficientă a energiei.
  • Sistem de Monitorizare: Monitorizează performanța sistemului fotovoltaic, furnizând informații despre producția de energie și eventualele probleme.
  • Sistem de Cablare: Conectează toate componentele între ele, asigurând un flux eficient al energiei în întregul sistem.
  • Contor Bidirecțional: Utilizat în sistemele conectate la rețea pentru a măsura atât energia consumată, cât și cea produsă și injectată în rețea.
  • Dispozitive de Protecție: Include dispozitive de siguranță, cum ar fi întrerupătoarele și supresoarele de tensiune, pentru a proteja sistemul împotriva supratensiunilor și a altor probleme.

 

 

3. Care este diferența dintre panourile solare termice și panourile fotovoltaice?

Deși panourile solare au devenit tot mai populare în ultimii ani, există mulți potențiali utilizatori care încă fac confuzie între panourile solare termice și panourile fotovoltaice. Panourile fotovoltaice și cele solare termice sunt două tehnologii distincte care folosesc energia solară în scopuri diferite. Panourile fotovoltaice transformă lumina solară în electricitate, în timp ce panourile solare termice utilizează căldura solară pentru încălzire. Deoarece panourile fotovoltaice sunt mai versatile, utilizarea lor este mult mai răspândită decât a panourilor solare termice.

4. Ce trebuie să iei în considerare înainte de instalarea panourilor fotovoltaice?

Înainte de instalarea panourilor fotovoltaice este important:

 •  
  • să evaluezi consumul energetic pentru a determina dimensiunea sistemului de panouri fotovoltaice necesar;
  • localizarea optimă pentru a maximiza expunerea la soare (acolo unde este posibil, panourile ar trebui să fie orientate către sud și să aibă un unghi de inclinare potrivit);
  • să iei în considerare condițiile climatice locale și nivelul de lumină solară pentru a obține o estimare realistă a producției de energie.;
 • să verifici reglementările locale referitoare la instalarea panourilor solare și să te asiguri că obții toate aprobările necesare Este foarte important să alegi panouri de calitate și să consulți specialiștii pentru sfaturi personalizate. Contactează-ne prin butonul de mai jos dacă dorești să afli mai multe informații.

5. Cât de eficiente sunt panourile fotovoltaice?

Eficiența panourilor fotovoltaice poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi tehnologia utilizată (monocristaline, policristaline și subțiri; cele monocristaline fiind în general mai eficiente) calitatea panourilor, condițiile meteorologice, unghiul și orientarea acestora, precum și gradul de curățare și întreținere. În general, panourile fotovoltaice pot avea o eficiență cuprinsă între 15% și 22%, cu unele tehnologii de vârf ajungând și peste această cifră. Este important să se țină cont de toți acești factori atunci când se evaluează eficiența unui sistem fotovoltaic într-un anumit context. Este recomandat să discuți cu un profesionist în energie solară pentru a te ajuta să alegi soluția potrivită nevoilor și condițiilor tale specifice.

6. Care panouri fotovoltaice sunt considerate cele mai eficiente?

Până în prezent cele mai reputabile și eficiente panouri fotovoltaice sunt oferite de două mari companii: Maxeon și Canadian Solar. Ambele companii oferă panouri fotovoltaice cu o eficiență de 22.8%.

Panouri fotovoltaice solare pe acoperis

7. Pe ce tip de acoperiș se instalează un sistem fotovoltaic?

Recomandarea pentru instalarea unui sistem fotovoltaic depinde de tipul de acoperiș al clădirii. Panourile pot fi montate cu succes pe acoperișuri înclinate cu țigle din beton, ardezie, ceramică, acoperișuri cu șindrile bituminoase sau metalice, inclusiv acoperișurile verzi. Fiecare tip de acoperiș implică diferite metode de instalare și provocări specifice. De exemplu, acoperișurile înclinate permit atașarea panourilor direct pe suporturi peste țigle, în timp ce acoperișurile plate necesită un sistem special de montaj pentru a asigura unghiul optim de captare a luminii solare. Este important să evaluezi starea statică a acoperișului și a structurii acestuia, să verifici spațiul disponibil și să acorzi atenție înclinației și orientării optime pentru captarea eficientă a luminii solare. În cazuri în care acoperișul nu este potrivit, există alternative, cum ar fi instalarea la sol sau utilizarea țiglelor fotovoltaice.

8. Care sunt beneficiile instalării panourilor fotovoltaice?

Panourile fotovoltaice oferă o serie de beneficii semnificative. Câteva dintre acestea sunt: Sistemele fotovoltaice pot reduce semnificativ facturile de curent, în unele cazuri, pot oferi independența energetică, generând propriul curent electric. Reducerea impactului asupra mediului – deoarece energia solară este inepuizabilă și nu emite gaze cu efect de seră. Posibila creștere a valorii proprietății Independența energetică Longevitate – Panourile fotovoltaice au o durată de viață lungă, uneori chiar și 20-30 de ani, în plus au o garanție cuprinsă între 15-25 de ani, de asemenea au nevoie de întreținere minimă. Ele sunt construite să reziste la condiții meteorologice variate.

panouri fotovoltaice curatare

9. Cum curățăm panourile fotovoltaice?

Panourile solare nu necesită întreținere dificilă; este recomandat să le cureți de reziduuri sau murdărie de aproximativ 1-2 ori pe sezon. Folosirea de aceleași materiale ca și la curățarea geamurilor este, în majoritatea cazurilor, suficientă. Esențial este să faci această curățare în mod regulat, evitând acumularea prelungită a murdăriei pe panourile solare. Este important să previi depunerea murdăriei pentru a menține eficiența sistemului și a-i prelungi durata de viață.

10. De câte panouri fotovoltaice are nevoie locuința ta?

Pentru a determina în medie necesarul de energie al locuinței tale, consultă facturile de curent anterioare. Poți calcula de câte panouri solare ai nevoie înmulțind câtă energie consuma pe oră locuința ta cu orele de vârf de soare pentru zona ta și împărțind rezultatul la puterea în wați a unui panou. Folosește exemplul unui panou cu putere scăzută (370 W) și unul cu putere mare (660 W) pentru a stabili un interval (ex: 9-5 de panouri pentru a genera 6,000 kWh/an). Este important de notat că dimensiunea acoperișului și cantitatea de lumină solară pe care acoperișul tău o primește sunt, de asemenea, factori importanți.

Dacă dorești mai multe informații referitoare la oricare dintre aspectele legate de panourile fotovoltaice, contactează-ne prin butonul de mai jos. 

Comments (1)

 • Tu știai De Acești Factori Care Scad Energia Convertită De Panourile Fotovoltaice? - Panouri Solare Timisoara - Thermo Solar Energy - Energie Verde

  23/03/2024

  […] Solicită serviciul de curățare de 1-2 ori/sezon pentru a menține suprafața panourilor […]

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *